'War for talent' in de ICT-sector

'War for talent' in de ICT-sector  Blogpost
885

Zo trekt USG Professionals ICT-talent aan

De 'war for talent' is letterlijk een concurrentiestrijd om talent binnen te halen. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door een onevenwicht tussen vraag en aanbod. Daardoor kost het bedrijven extra moeite om de juiste kandidaten aan te trekken.
Michèle van Gansen is Young Talent HR Consultant en volgt het HR Academy traject bij USG Professionals. Ze krijgt de kans om profielen uit de 6 vakgebieden van USG Professionals te rekruteren. De afgelopen 8 maanden deed ze dit voor het vakgebied ICT. Dit zijn haar tips om je te presenteren als aantrekkelijke werkgever en de war for talent te winnen.

Krappe arbeidsmarkt maakt ICT’ers gegeerd
“Het aantal vacatures op de arbeidsmarkt gaat al een tijdje in stijgende lijn, onder meer onder impuls van de aantrekkende economie. Het aantal werkzoekenden om die posities in te vullen neemt echter stelselmatig af. Daardoor is er in Vlaanderen een krapte op de arbeidsmarkt.
Die krapte wordt over het algemeen uitgedrukt door middel van de spanningsratio. Die geeft het aantal niet-werkende werkzoekenden (weer ten opzichte van het aantal openstaande vacatures bij de VDAB. Hoe lager dat cijfer, hoe krapper de arbeidsmarkt. *In 2018 bedroeg hij 4,1: dat betekent dat er per vacature bij de VDAB net geen 4 kandidaten waren. Kijk je enkel naar de hooggeschoolden, dan is de spanningsratio slechts 2,4. Aangezien ICT-profielen zich hoofdzakelijk in deze groep bevinden, moeten ICT recruiters extra veel moeite moeten doen om kandidaten te overtuigen. De stalking people onder ons weten wat ik hiermee bedoel.” (lacht)
“Bovendien geeft die spanningsratio maar een indicatie. Niet alle vacatures worden immers gepubliceerd op de website van VDAB. Toch geeft het een goed beeld van de huidige arbeidsmarkt. En het lijkt er sterk op dat de war for talent nog een hele tijd een hot topic zal blijven.”

Employer branding als wapen in de strijd om talent
“USG Professionals speelt in op de krapte door zich te profileren als een aantrekkelijke werkgever. Zo zetten we sterk in op employer branding: door te werken aan ons imago onderscheiden we ons van de concurrentie.”

  • “Een aantrekkelijke website en een goede afstemming tussen je verschillende online kanalen is een must. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze LinkedInprofielen goed op elkaar afgestemd zijn, dat we allemaal gebruikmaken van dezelfde banner en zo veel mogelijk relevante content delen over USG Professionals. Ook onze ‘Social Selling Contest’ draagt hier zijn steentje toe bij.”
     
  • “USG Professionals organiseert elk jaar Talent Programs zoals het Young Talent Program en het Expert Program. Daarmee positioneren we ons als een jong, tof en dynamisch bedrijf, waar je voortdurend kan bijleren – onder andere door opleidingen te volgen - en waar veel ruimte is om te groeien.”
     
  • “Publiceer vacatures op zo veel mogelijk kanalen: LinkedIn, jobsites als Jobat, VDAB, je bedrijfswebsite, enzovoort. Ook jobbeurzen zijn een goede manier om werkzoekenden kennis te laten maken met USG Professionals en op die manier nieuw talent binnen te loodsen.”
     

“Hoewel de war for talent steeds feller woedt, slaagt USG Professionals er voorlopig in om talent te blijven aantrekken. Een gewonnen slag is echter nog geen gewonnen oorlog. Het is dus essentieel dat we hierop blijven inzetten.”

*bron: Steunpunt Werk

Benieuwd naar onze ICT vacatures? Check ze hier.
Spontaan reageren? Solliciteer via deze link!

OVER DE AUTEUR

Van Gansen Michèle

Van Gansen Michèle

Ik werk bij USG Professionals als HR Consultant. In juni 2018 behaalde ik mijn Master in de Handelswetenschappen (HRM). Aangezien ik het belangrijk vind om veel bij te leren en mezelf te ontplooien, is het ideaal om op projectbasis te werken. Mezelf beschreven in drie woorden: teamplayer, doorzetter, communicatief

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments